Jag blev frågad om receptet på pajen jag gjorde idag så jag lägger ut det igen! Det här receptet är för jordgubbar men idag testade jag blåbär istället. Det enda jag ändrade förutom bären var extra socker på bären och mer potatismjöl. Det blev så gott! Alla tog om och pajen tog slut helt 😉
Ingredienser
Pajskal
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1/2 dl socker
- 150 g smör
Fyllning
- 500 g jordgubbar (500 g motsvarar 1 liter)
- 1 dl vispgrädde
- 1 ägg
- 1/2 dl socker
- 1 msk potatismjöl
- 1 tsk vaniljsocker
Till servering
- vaniljvisp eller vaniljglass
Såhär gör du:
- Sätt ugnen på 175ºC.
- Skal: Nyp ihop mjöl, bakpulver, salt, socker och smör skuret i bitar till en deg, antingen för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar).
- Fyllning: Ansa och skiva jordgubbarna. Lägg dem på bottnen. Vispa ihop grädde, ägg, socker, potatismjöl och vaniljsocker tills det blir lite fastare. Häll smeten över jordgubbarna.
- Grädda mitt i ugnen i 45 minuter, tills pajen stannat och fått fin färg.
- Till servering: Servera gärna med vaniljvisp eller glass.
För alla
Innehåller ägg. Gör glutenfri: ersätt pajbottnen med glutenfritt pajdegsrecept. Gör laktosfri: välj laktosfria alternativ till smör och grädde. Ersätt vaniljvisp med laktosfri grädde och smaksätt den med vanilj, eller bjud med laktosfri glass. Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett. Byt grädde mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning. Använd mjölkfri grädde smaksatt med vanilj, eller bjud mjölkfri glass till servering.
Tack så mycket 😀