Att vara trebarnsmorsa kan vara rätt öhh..fartfyllt om man säger så! 😉
Tänker på denna eftermiddag-kväll t.ex!
Av nån anledning hade jag bestämt att göra en mer avancerad middag istället för att slänga ihop typ korv och makaroner, varför göra det enkelt lixom? Det fick bli hemgjord potatismos, egna biffar i godaste såsen och lingonsylt till och såklart massa grönsaker. Men vem passade de tre barnen så länge då? Jo JAG ofcourse..pappan höll på med stängslet ute. Jag hade gett mig fan på att klara allt själv och inte behöva ringa in honom!
Så där stod jag först och skalade potatis med Ines i bärselen, Minelle skulle samtidigt hjälpa till med potatisen, Kian skulle ha hjälp med att rita på datorn, och så slänga in ved emellanåt så inte elden slocknade. Så det gick ok först men sen gick det inte längre att göra vissa saker i matlagningen med bärselen på sig så jag fick lägga henne i vagnen.
Snart var kaoset tillbaka! Minelle blev virvelvinden som var överallt, bråkade med brorsan och klättra på allt, Kian började röja runt, Ines skrek i vagnen och jag var mitt uppe i att börja göra potatismoset och samtidigt forma biffar och sen steka de, skära grönsaker, duka fram, sära på bråkande barn, slänga in ved, kolla bebis, tillslut blev jag tvungen att göra en flaska åt henne men jag var verkligen mitt i maten där så motvilligt buffade jag upp flaskan med en filt så fick hon smaska på flaskan själv, dåligt samvete = check! men hon somnade efter en liten stund bara.
30 saker samtidigt gjorde man och sen satt vi där hela familjen och åt så jäkla lyxig husmanskost! Riktigt stolt att jag klarade av allting själv ändå! Hade dock inte klarat det som preggo! Fast att låta bebis käka själv sådär kommer inte bli en vana! Det var lite kris just då..
Hur gör ni när det ska lagas mat?! Spelar det någon roll om det tar en kvart eller 2 timmar att tillaga? Alltså, brukar ni planera middagar efter hur tidskrävande de är att laga? Står ni i lugn och ro eller passar ni barn samtidigt? Är det kaos eller lugnt?
Ibland skulle jag vilja ha barngrindar så att man skulle kunna stänga ute barnen från köket! Avskyr att försöka laga mat i kaoset jämt men så är det just nu.. På nåt sätt lyckas jag i alla fall! 😀
Igår hade vi pasta med ost och skinksås. Då kokar jag ihop grädde, vatten, kryddor , buljong, skinka och ost. Tar ur till mannen och resten reds med lite mjöl. Kokade broccoli till och mannen åt sin med broccoli och vi vår med pasta. Till hade vi sallad, rivna morötter och gurkstavar. Mannens blev godare:-)
Vi försöker äta samma men med kolhydrater i vår mat, blir lättast så:-)
Jo det blir matlagning i järngrytor och stora kastruller, igår köpte jag kokt skinka i styckbitar som jag anv upp direkt och gjorde ost skinksås på med pasta och sallad till, mannen äter lchf så det passade honom med, fast i vår hade vi redning:-) jobbigt med matlagning tycker jag men skönt att få över och slippa laga en dag! Sen är vi ju bara tre än så länge, det kommer ändras sen!
Jag kommer försöka med lchf när jag slutat amma och bara behöver tänka på mig själv, ser hur bra mannen mår av det:-)
Nu börjar jag längta efter min egen kropp igen:-)
Förstår det, lägger ni till kolhydrater som t.ex pasta till barnen när ni lagar LCHF? Hur ser en typisk LCHF-middag ut hos er? 🙂
Sen älskar jag att laga mycket på en gång, ex massor med köttfärsås när jag ändå gör så finns det till dagen efter med, om man inte vill ha pasta så gör man moussaka dan efter:-)
Som de andra skriver, absolut ska du inte ha dåligt samvete, så länge de små är nöjda:-)
Kristina –> det där med mängden skulle jag vilja bli bättre på! Vi behöver oftast lunchlådor till jobbet men det blir knappt något över. Jag tycker det är svårt att göra dubbelt också, ska man laga allt i stora kastruller då? stekpannorna räcker ju inte till. det blir dyrt också men jag kommer ju bli tvungen, det går åt mer och mer mat..
Jag har 2 barn – 3 och 1 år. Min 3åring är alldeles sjögrön, hoppar, klättrar springer på allt. Hon går endast 15 tim på förskolan och oftast då gör jag sallad och skalar potatis, försöker förbereda så mkt som möjligt, ibland lagar jag maten då så det bara kan värmas på. Det funkar inte annars. Hon är överallt. Självklart brukar hon få laga mat med mig om det går, skära gurka och duka brukar hon vara duktig på. Min 1 åring måste oftast sättas i sin barnstol med lite leksaker eller något kex. Jag kan inte riktigt hålla koll på henne samtidigt nu när hon blivit så snabb. Tyvärr är det en ganska hetsig och otrevlig stund vid matlagningen. Man är stressad, och ungarna är oftast inte nöjda. Grin och skrik 😉
Mia –> då vet du hur jag har det haha, vad jag kände igen mig 😉 jag får t.o.m sätta 2-åringen i sin stol med bälte framför en film när det krisar rejält..för hon går i 180 och gör allt hon inte får. Kian kan ha lugna stunder som tur är om inte Mini är där och retas..
matlagning brukar också vara en skrikig och stressig stund tyvärr..
Vi har middagarna planerade i förväg och oftast är det jag som lagar. Antingen är Per då ute med barnen eller så är de inne och vi har oftast på en film åt dem. Fast dem brukar ändå vara ute i köket och hjälpa till lite. Det går ok som det är nu. Det har blivit mycket lättare då de kommer en stund och ”hjälper till” och sen går de vidare och leker med annat. Förut skulle de stå med hela tiden vilket gjorde det väldigt jobbigt.
Nu är ju vi oftast båda tvä hemma när middagarna ska lagas så då gör vi så, men de få tillfällen en av oss är ensamma så ser vi generellt till att vi har mat att värma bara.
Strongt av dig att ta barnen själv på det sättet och laga maten 🙂 Och inte tycker jag att du ska ha dåligt samvete över att Ines fick äta själv. Ibland blir det så. Så blev det ibland när pojkarna var små men som sagt det är inte en sån big deal när det bara sker då och då.
Cecilia –> tack, skönt att höra just det där om att hon fick äta själv. jag önskar att det hade funkat att sätta på en film eller så men 5 minuter senare så är de igång igen. Oftat vill barnen faktiskt hjälpa till att laga mat och jag brukar låta de vara med men det blir helt plötsligt 10 ggr svårare att göra middagen eftersom de är små så blir det mycket att hålla koll på och sen ska de alltid börja bråka..men men hehe..
Nu när jag är sjukskriven klarar jag så lite i taget så jag förbereder, potatis kan man skala på morgonen och så kan det ligga i vatten till det är dags, eller bara göra klart och värma sen:-) stek eller fläskytterfile är ju jättesmidigt, bara slänga ihop på plåt och låta det klara sig själv i ugnen på låg värme, fördelen med att vara hemma är att maten kan ta tid:-)
Grymt bra jobbat med mat, eldning och allt med tre små intill!!!!
Nu kan min tjej sitta vid tv eller va på sitt rum(intill) köket medan jag gör nåt, undrar hur det blir om några månader när nästa kommer:-) då
Kristina –> jag får fundera på det där att förbereda på morgonen ( i så fall när de är på dagis).
Om mina var mer lugna och kunde sitta stilla ett tag eller leka för sig själva så skulle det ju vara mycket enklare 🙂 det kommer väl sen 😀
Jag har ju inte tre barn. Men två. I början när hon var liten men kunde sitta o babysittern så gjorde jag dagens middag på morgonen. Då var det som lugnast. Så kunde man bara värma senare.
Smart 🙂