Såhär gjorde jag min barbietårta! Nu använde jag en riktig barbiedocka men man kan också beställa dockor med bara överdelen som man sticker i tårtan. I mitt fall sjönk tårtan ihop lite och jag fick problem med att dockan stack ut alldeles för mycket så därför fick jag lösa det med den vita kjolen. Jag ångrar att jag inte tog blått i frostingen istället och att den vita underkjolen skulle varit sockerpasta istället för frostingen såg beige ut och kladdig bara. Det ska finnas gott om tid också för findetaljerna, jag fick stressa ihop dekoreringen eftersom gästerna snart skulle komma. Men sen var det ju också första gången jag gjorde en barbietårta 😉 Man lär sig ju av sina misstag som tur är.
Barbietårta steg för steg, på mitt sätt –>
Steg 1 –>
Här väljer du såklart vilka tårtfyllningar du vill. Denna gång ville jag ha det så enkelt som möjligt och gjorde vaniljkräm av vanlig marsansås. Man kan tillsätta en del grädde istället för bara mjölk för att få den krämigare och godare!
Andra fyllningen blev enkel hallongrädde. Alltså 3 dl vispad grädde blandat med ca 1 paket upptinade hallon ( 250 gram), samt socker. Det är en smaksak hur mycket hallon och socker man vill ha såklart så där får man prova sig fram.
Steg 2 –>
Då är fyllningarna klara. Förbered skålen/formen som du har valt till ”kjolen”. Man får leta fram den där större skålen som har den rätta formen. Jag hittade denna haha. Den ska kläs med plastfolie, ganska lång så det hänger ut från kanterna.
Steg 3 –>
Man kan göra egen tårtbotten och där använda en lämplig form och ha i ugnen för att direkt få den rätta formen på kjolen men jag är alltid bekväm av mig och köper alltid färdiga tårtbottnar! Det behövdes två tårtbottnar till min tårta. Nu är det dags att klippa och forma lite!
Steg 4 –>
Man behöver inte klippa så noga, det går också att ”klistra” ihop smådelar till ett lager, allt kommer sätta sig och packas ihop sen. Jag gjorde faktisk ett litet hål i varje botten för att lättare kunna sätta ner dockan sen.
Nu varvar man fyllningarna, när man är uppe till kanten så sluter man om kakan med plastfolie och sen får tårtan stå sig i kylen över natten.
Steg 5 –>
Jag lånade Minis docka till tårtan. (Visst ser den helt galen ut, som om den hade anorexia?!) Du får använda fantasin lite vad gäller all dekorering. Jag valde vit sockerpasta och kulströssel.
Steg 6 –>
Sockerpastan klär du dockan i och formar som en överdel till ”kjolen”. Sen tog jag kulströsslet och klädde överdelen med. Den här biten kunde jag som tur var göra dagen innan.
Klä benen i plast.
Steg 7–>
Tryck dockan i tårtan försiktigt innan all dekorering börjar.
Kjolen kan man klä med olika alternativ, allt från sockerpasta/marsipan/grädde men jag ville prova med frosting. Frostingen jag gjorde var, 200 gram smält vit choklad, 200 gram Philadelphiaost, florsocker. Först gjorde jag underkjolen (den som jag blev missnöjd med) och därefter hade jag i lite karamellfärg. Frostingen kan stelna lite väl fort men man kan värma den några sekunder i mikron (väldigt försiktigt) så blir den mjuk igen.
Såhär såg tårtan ut efter den stått i kylen över natten och den var lätt att få ur skålen tack vara plasten.
Steg 8 –>
Jag valde att spritsa ut frostingen. Här hade jag velat ha mer tid på mig att göra det noggrannare. Jag la ut små vita kulor/strössel.
Ni ser hur mycket dockan sticker ut och därför fick det bli en liten ”kjol” av sockerpasta.
Ja god blev den i alla fall och en minst sagt annorlunda tårta! Nästan hela tårtan gick åt!
Lycka till ifall ni är sugna på att prova! 🙂
Hej!
Tack för ett bra recept! Jag saknar måttangivning på florsockret till frostingen. Ska göra tårtan ikväll och skulle bli glad om du kunde meddela mig. Jag kan inte höfta eftersom jag inte är en van bakare ?!
Oj förlåt för sent svar! Jag är sällan inne på bloggen längre ? florsockret kan du ta i nån msk i taget tills det smakar bra och konsistensen känns bra!